Традыцыйная тэхналогія выпечкі жытняга хлеба
Тэхналогіяй выпечкі жытняга хлеба валодае жыхарка вёскі Дзеркаўшчына Сцепаніда Лупач. Выпечаны ў спецыяльных формах на кляновых лістах, гэты хлеб валодае выдатнымі смакавымі якасцямі і не чарсцвее цэлы тыдзень. Працэс падрыхтоўкі хлеба складаецца з некалькіх этапаў: падрыхтоўка квасніка (закваскі), замешвання і выпечкі хлеба. Пасля замешвання і фармоўкі цеста гаспадыня ставіць на ім крыжык. Для таго, каб вызначыць гатоўнасць каравая, адначасова з пасадкай яго ў печ, у шклянку з вадой кідаецца невялікі кавалачак цеста. Як толькі ён усплывае - хлеб гатовы. Стол накрываецца чыстым ручніком або абрусам. Дастаўшы каравай з печы, гаспадыня змочвае руку халоднай вадой і праводзіць па скарынцы, а затым кладзе хлеб на ільняны ручнік і накрывае яго. Перш чым адрэзаць першую лусту, усе дамачадцы павінны перахрысціцца.